Tästä lähdettiin vuonna 2013. Ulkosaunassa oli pieni suihku ja pieni löylyhuone, puukiukaalla, vedet tuli hanasta ja huoneissa oli vesikierto patterit. Koko tontti oli ollut tyhjillään ja kylmänä jo vuosikaudet, joten kaikki putket olivat tietysti jäätyneet ja halkeilleet. Suihkun vesiputket menivät seinien sisällä, niitä olisi ollut oikeastaan mahdotonta korjata.

017-normal.jpg

019-normal.jpg

Lauteet olivat älyttömän pienet, suunnilleen kahdelle hengelle suunniteltu. Kiukaan takaa oli rappaus aika isolta alueelta irti, osa jo tippunut.

2013-06-06%2013.37.41-normal.jpg

Päätettiin sitten kaverin kanssa purkaa kaikki pois, myös väliseinä. Koska tulevaisuudessa myös lämmitysjärjestelmä muuttuu, tänne olisi ollut aika hankala saada suihkuvettä. Sisäsaunasta löytyy sellaiset hienoudet, joten halusin tästä ison "mökkisaunan".

kuvia%20046-normal.jpg

Päätyseinässä oli joskus ollut ikkuna, vanhan paneelin alta paljastui vielä vanhempi paneeli ja ikkunanreikä, joka oli ulkopuolelta tukittu. Siihen laitettiin tinapaperia suojaamaan lämmön häviämistä. Alareunaan ja nurkkiin laitettiin vesieriste. En löytänyt yhtään kuvaa, jossa olisi näkynyt vesieristekangas, jota käytetään juuri noihin nurkkiin vahvistamaan, ettei vesieriste halkeile. Jos seinät olisi laatoitettu, olisi vesieriste pitänyt vetää koko laatoitettavalle alalle.

03.06.2014%20005-normal.jpg

Seiniin lyötiin uudet paneelit, kattoa ei vaihdettu. Lattia maalattiin sokkelimaalilla ruskeaksi. Onneksi saunasta sentään löytyy toimiva viemäri. Seinäpaneeleihin ei vedetty mitään suoja-ainetta. Sauna suojaa ilmeisesti olisi voinut laittaa, mutta esimerkiksi venelakkaa ei kuulemma saa laittaa tällaiseen tilaan, jossa ei talvisin ole vakituista lämmitystä. Myöskään lauteisiin ei ole vielä vedetty mitään ainetta päälle, koska en ole päässyt ihan selville mitä niihin kannattaisi laittaa.

2013-11-11%2016.43.17-normal.jpg

Tarkoitus oli hakea myös laude värkit bygmaxilta, mutta sitten sain hullun idean "Meidän talo"-lehdestä. Uusien lauteiden tekemiseen tuli vuoden aikataulu, joten kasasin nuo vanhat takaisin. Aika hurja niillä oli saunoa, mutta kivampi tuo kuin puutarhajakkara.

2013-11-11%2016.42.53-normal.jpg

Kiukaan taakse sain opetella isän opastuksella rappaamista. Ja kamalahan siitä tuli. Maalilla sai onneksi aika hyvin peitettyä seinän epätasaisuuden. Opin, että ennen rappausta seinä täytyy imuroida, pestä, imuroida, vetää primeri kunnolla joka koloon ja antaa vaikuttaa niin kauan kuin purkissa käsketään! Primer on siis jonkinlainen liima-aine, jotta rappaus pysyy seinässä. Sininen maali on tarkoitettu takan maalaukseen, ruskeat puut on maalattu tuolla lattian sokkelimaalilla. Kiuas täytyisi vielä vaihtaa, se on liian pieni noin isoon tilaan ja sisältä jo ihan räjähtänyt. Vesi lämmitetään nykyään tuolla kiukaan kyljessä olevalla vesisäiliöllä. Sen ostin netin kautta joltain yksityishenkilöltä.

03.06.2014%20003-normal.jpg

Lauteiden tekeminen aloitettiin 2013 syksyllä. Tuttava sahasi tukeista pelkkaa (jos se nyt on tuon "laudan" oikea nimitys), jonka piti kuivua vuoden ennen kuin siitä voi tehdä lauteet. Samalla kuorittiin ohuempia puita tolppa värkeiksi ja jätettiin nekin kuivumaan. Nyt kesällä 2014 noista pelkoista otettiin kuoret pois, höylättiin ja hiottiin.

03.06.2014%20002-normal.jpg

Lauteita alettiin kasaamaan pihalla. Projektia vaikeutti se, että saunan seinät ovat suunnilleen joka suuntaan vinot. Laudat eivät olleet saman paksuisia, joten niihin piti höylätä tukipuiden paikat, jotta lauteet ovat valmiina päälipuolelta tasaiset. Lauteet mitoitettiin oman pään mukaan, halusin ylälauteesta niin leveän, että siinä on helppo istua polvet koukussa. Alalaude mitoitettiin niin, että koiran on helppo hypätä alas.

03.06.2014%20014-normal.jpg

Tarkempi kuva höylätystä osasta. Tukipuu kiinnitettiin kauas syrjästä, koska lauteista tehdään irrotettavat, reunassa on siis tilaa seinään kiinnitettävälle pattinkille.

03.06.2014%20016-normal.jpg

03.06.2014%20012-normal.jpg

Tästä kuvasta näkyy seinä kiinnitys. Lauteet ovat molemmista päistä sentin irti seinästä, jotta ne on mahdollisimman helppo nostaa pois esimerkiksi pesua varten.

03.06.2014%20029-normal.jpg

Lopputulos viimeistelyä vaille valmis. Kaikki puutavara on haapaa, koska se kestää suomen puulajeista parhaiten saunan olosuhteita. Se myös tummuu ajankanssa harmaaksi. Keskelle kiinnitettiin takaseinään pattinkista tehdyt tukipuut, jalkapuun toisessa päässä on reikä seinässä ja puussa, harjateräksen pätkä siinä välissä. Samalla systeemillä kiinnitettiin pystytolpat kattoon. Pystytolppien alapäässä on pyykkikoneen jalat, jotta ne eivät "makaa" lattialla ja mädänny. Jakkara on vanha, uusi tehdään lopuista haapa puista mitä lauteista jäi.

03.06.2014%20027-normal.jpg

Pieniä yksityiskohtia. Laudanpätkästä sahasin tuollaisen palikan, kolvasin tekstin ja vedin valkokuultolakan päälle. Lakkauksen jälkeen tekstin joutuu kolvaamaan uudelleen, jotta se näkyy selvästi. Taakse puunarua nitojalla, yksinkertainen kiinnitys.

2013-11-11%2016.43.03-normal.jpg

En löytänyt mistään kaupasta miellyttävää lämpömittaria, joten tein sen itse. Näitä puolpyöreitä pöllinpätkiä jäi mökiltä ylimääräiseksi, vanhempani ovat tehneet tuollaisista puuhuoneen. Viisarin nyppäsin tämän saunan vanhasta mittarista, harpilla piirsin mallimittarin mukaan asteet ja välit, jotka sitten kolvasin. Mallimittari oli ensimmäisellä saunomisella tämän mittarin vieressä, jotta sain väännettyä tuon viisarin oikeaan kohtaan. Tähänkin laitoin taakse nitojalla vähän paksumpaa puunarua.

Lauteista ei ihan tullut sellaiset kuin olin alunperin ajatellut, mutta niitä varmasti vielä parannellaan kun inspiraatio kehittyy.

Jospas hiukan yrittäisin laskea tämän saunaremontin kustannuksia:

- seinäpaneelit bygmaxilta 126€

- kiukaan vesisäiliö 20€

- pelkkojen sahaus 50€

- saavit, ämpärit ym. 40€

- rappauslaasti 5€

- ruuveja noin 20€ edestä

- maalit, vesieriste ja primeri löytyi varastosta, jääneet edellisistä remonteista.

= yht. 261€. Tähän en ollut yhtään miettinyt budjettia, mutta tuo loppusumma suorastaan järkytti. Aivan älyttömän halvalla mielestäni järkyttävä parannus. Varmasti täällä tullaan saunomaan isollakin porukalla vielä monet kerrat!

Lisäystä 02.07.2014

03.07.2014%20007-normal.jpg

Ei sillä vanhalla kiukaalla tehnyt yhtään mitään, en suosittele ostamaan harvia kiuasta! Tietenkään yhden kokemuksen perusteella ei voi vielä yleistää, mutta myös veljeni joutui aikoinaan vaihtamaan kiukaan, koska oli ostanut uuden harvian..

03.07.2014%20005-normal.jpg

Mökkisaunaa jäljitellen pesuvedet saavissa, pesu välineet järjestyksessä seinällä.

03.07.2014%20011-normal.jpg

Joskus ala-aste ikäisenä tein tällaisen hyllyn, ajatukseni taisi silloin olla, että tuo oksa ikään kuin "katoaa", vaikka kuitenkin kasvaa hyllyjen läpi.. Tämä luovuuteni taidon näyte on ollut vanhempieni varastossa jo toista kymmentä vuotta, nyt se löysi paikkansa saippuatelineenä.

03.07.2014%20009-normal.jpg

Pukuhuone on niin hullun kokoinen, että siihenkin piti itse tehdä penkki, jotta sai juuri oikean kokoisen. Hieman huono kuva, jalkoihin käytin vajaakanttista pattinkia, joissa oli toukat käyneet nakertelemassa käytäviään kuoren alle. Penkillä saunakori, josta artikkeli aikaisemmin.

03.07.2014%20008-normal.jpg

Lämpömittarista jäänyt puu pääsi naulakoksi. Yritin tehdä tähän vanhanaikaisia puunuppeja, käsin rupesin niitä puukolla veistelemään, mutta kun sain vasta yhden valmiiksi, oli vesikelloja kertynyt jo aika useita.. Hätävarana laitoin nyt messinki koukkuja, jotka vaihdan sitten kun löydän sopivia puunuppeja.

 

Lisäys 19.08.2014

19.08.2014%20078-normal.jpg

Lopulliset lauteet. Rautiasta harmaa Supi saunavaha 22€/l. Yksi purkki riitti tähän. Saunavahaa voi laittaa sekä lauteisiin että paneeleihin ja se kestää kylmän ja kuuman vaihtelut, eli ei rapise talvella toisin kuin esimerkiksi lakka.