IMG_2555-normal.jpg

Lupasin äidilleni keittiöremontin jouluksi, hän innostui asiasta niin etten ehtinyt ottamaan "ennen" kuvia, kun ovet oli jo irroitettu. Tältä kuitenkin kaikki näyttivät, vanha lakattu pinta oli likainen ja kulunut rumaksi.

IMG_2556-normal.jpg

Lakatuissa ovissa riittää kun hio lakan pinnan rikki. Epäkesko hiomakone on tässä mielestäni kätevin (epäkesko siis pyörimisen lisäksi liikkuu sivusuunnissa).

IMG_2557-normal.jpg

Haettiin Byggmaxilta jalkalistaa, koska se oli kaikkein halvinta. Reunoihin jyrsittiin koristeellinen kruusaus ja listat pätkittiin mittoihin niin, että lista jäi kuuden sentin päähän oven syrjistä.

IMG_2558-normal.jpg

Veljeni lainasi makitan jiirisahaansa, koska se taitaa olla meidän sahoistamme ainoa, jolla jiiriin sahatut kulmat saa varmasti osumaan kohdalleen. Listat kiinnitettiin viimeistelynaulaimella, 25mm nauloilla. Vanhojen kahvojen ja naulojen reiät kitattiin.

IMG_2589-normal.jpg

Jotta pinnasta tulisi mahdollisimman tasainen, ovet maalattiin ruiskulla.

IMG_2590-normal.jpg

Tämä oli minulle ihan uusi asia, en ole ennen koskenutkaan maalausruiskuun. Ylemmästä vivusta säädetään paineilman määrä, alemmasta maalin määrä. Suihkun suuntaa saa muutettua kääntämällä edessä olevaa osaa. Purkkiin sekoitettava maali on ohennettava lähes vesimäiseksi, pohjamaalina käytimme otexia, joka ohennetaan lakkabensiinillä. Otex on hirveän kallista, pahimmillaan 25euroa litra, mutta se on paras. Otex peittää kaikki jäljet, esimerkiksi jos lapset ovat päässeet piirtelemään, eikä rasvat ja liat pääse nousemaan otexin läpi. Ovet maalattiin ensin nurjalta puolelta ja jätettiin kuivumaan. Ruiskuun jäi vielä maalia ja maalausta on tarkoitus jatkaa huomenna, joten ruiskua ei kannata tyhjentää välillä. Paineilmaletku paikallaan, irroitetaan maalipurkki, lykätään ruiskun letku tärpätti pulloon ja puhalletaan kunnes suihku on puhdas. Näin ruiskun putkiin ei jämähdä maalia tukkeeksi.

IMG_2591-normal.jpg

Lisäksi ruiskumaalauksessa tarvitaan tällainen paineensäädin, jonka käytöstä en vielä ihan päässyt perille, koska säädöt olivat valmiiksi oikeassa asennossa..

IMG_2588-normal.jpg

Ensimmäisten ovien kanssa huomattiin, ettei tällaisissa korjauksissa kannata nuukailla! Vaikka pinta on hiottu, se kannattaa pestä vielä tärpätillä ennen maalausta, jotta maalipinnasta tulee varmasti tasainen ja nätti.

Ovet siis maalataan ensin nurjalta puolelta pohjamaalilla, sitten pohjamaali oikealle puolelle, pintamaali nurjalle ja sitten oikealle. Itse maalauksessa ei mene kauan, mutta päiviä menee silti useita kun jokainen kerros täytyy kuivua välillä. Ruiskumaalauksessa maalaus aloitetaan nurkasta, sitten suihkutetaan reunoja pieneltä matkalta kohti ensin maalattua nurkkaa. Vasta sitten pitkät sivut ja viimeisenä koko iso pinta. Oikealla puolella listat maalataan samalla tavalla, ensin jokainen nurkka ja pieni pätkä kohti nurkkaa, sitten pitkät syrjät (oven syrjät, listan syrjät) vasta sitten isommat pinnat.

IMG_2615.jpg

Maalauksen jälkeen laitettiin kahvat paikoilleen. Jotta kaikki kahvat tulisivat varmasti samaan kohtaan, kannattaa ensin tehdä sabluuna.

IMG_2616.jpg

IMG_2617.jpg

Olinpas hiukan hölmö kun harmittelin etten ehtinyt ottamaan "ennen" kuvaa. Tämä kuva on ruokahuoneen puolelta, mutta ovet ovat ihan samanlaiset kuin keittiössä oli, tosin nämä ovat paljon puhtaammat ja parempi kuntoiset.

IMG_2618.jpg

"Jälkeen" kuva. Aika pienellä vaivalla ja rahalla keittiön ilme muuttui täysin, ainakin omasta mielestäni valoisammaksi ja modernimmaksi.

IMG_2620.jpg

Kahvat löytyivät joskus kirpputorilta, niistäkin maalattiin tuo puuosa.

25.12.2014%20001.jpg

Ovien tuunaamisen jälkeen tasotkin olivat kovin tylsät.

25.12.2014%20002.jpg

Porin Etolasta muovipäällyste 9€/rll, kolmella rullalla saatiin kaikki tasot ja hyllyt. Kontaktimuovi oli tosi paksua ja kovaa, todella helppo laittaa ja kestävän oloista. Tarkkaan katsomatta ei erota ettei taso ole oikeasti marmoria.

Otexia kului 3litraa= 59€

Pintamaalina Rautiasta Helmi kalustemaali 3litraa= ~85€

Listat Byggmaxilta noin 50 metriä= ~50€

= 194€